sâmbătă, 16 iunie 2012

Protest impotriva majorarii taxei de scolarizare


"...Daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume." (Mahatma Ghandi).

Traim in secolul XXI cand si pentru a invata in conditii decente trebuie sa lupti.
Desi ne-am astepta ca intr-o societate democratica sa existe dialog intre conducerea oricarei universitati si studentii acesteia, in special in problema taxelor, se pare ca inca functioneaza practici pe care le-am putea numi despotice de stabilire a "birului" pe "mosie” numita plastic facultate.

Incepand de miercuri 13.06.2012 de la ora 09.00 studentii Facultatii de Arhitectura impreuna cu studentii Facultatii de Matematica – Informatica din cadrul Universitatii Spiru Haret, s-au adunat in curtea Universitatii de pe str. Ion Ghica nr. 13 pentru a protesta impotriva deciziei de a mari pe „nepusa masa” taxa de scolarizare. Aceasta taxa nu numai ca s-a dubla fata de anul universitar 2011/2012, ci s-a triplat fata de anul universitar 2010/2011, an in care multi dintre studenti au fost inscrisi la facultate, crescand de la suma de 1800 RON la nici mai mult nici mai putin de 5600 RON, ba chiar mai mult promitandu-ni-se de catre dl. rector ca in anul universitar 2013/2014 taxa va ajunge la suma de 7500 RON.

Protestul nostru a fost un protest pentru bun simt si nu s-a dorit nimic altceva decat o discutie de negociere cu conducere Universitatii, prin care sa ajungem la un numitor comun si sa ni se ofere o garantie a viitorul nostru d.p.d.v. financiar in aceasta Universitate.
Suntem constienti ca Universitatea are cheltuieli foarte mari de intretinere, cheltuieli cu salariile profesorilor, s.a.m.d., in schimb si noi ca studenti avem aceleasi cheltuieli dar sub o alta forma. Fiecare din noi inainte de a se inscrie la aceasta Universitate si-a calculat un buget pentru plata studiilor, plata manualelor, plata printurilor destul de costisitoare, plata calculatoarelor destul de performante, etc, in schimb in acest calcul nimeni nu a introdus o marja de marire a taxei de studii, ba mai mult o marire de 300% si aceasta pentru ca nu am fost informati ca taxa poate creste chiar si exponential. Intradevar Facultatea de Arhitectura este o facultate costisitoare atat d.p.d.v. financiar dar in acelasi timp este si o facultate care iti ofera satisfactii atat in timpul studentiei cat si dupa ce ai absolvit-o. Insa in aceasta situatie cu o taxa de 6500 RON peste 450 de studenti numai ai Facultatii de Arhitectura s-au vazut in situatia in care trebuiau sa renunte pentru ca situatia financiara a fiecaruia nu ii mai permitea sa mearga mai departe, ca sa nu mai vorbim de incertitudinea ca taxa putea creste din nou.

In a doua zi de protest, reprezentantii studentilor Onisim BULGARIU – presendinte ASASH si Emil CALOTA – membru de onoare al ASASH, au fost chemati in audienta de catre conducerea Universitatii. In aceasta sedinta s-a discutat despre probleme financiare ale Universitatii dar si despre cerintele studentilor. Cerintele studentilor erau ca taxa de 2500 RON sa ramana neschimbata si sa se semneze un act aditional prin care Universitatea sa se angajeze ca nu va mai mari aceasta taxa studentilor deja inmatriculati. Acest lucru nu a fost in nici un caz posibil, pentru ca in cazul acesta Facultatea de Arhitectura intra in insolventa si apoi in desfiintare, lucru care nu il doresc nici studentii si nici cei din conducerea Universitatii.
In aceasta situatie a trebuit sa gasim o cale de mijloc ca Facultatea de Arhitectura sa functioneze mai departe dar si studentii sa nu mai fie pusi in situatia de a renunta la facultatea aceasta, iar solutia a fost ca taxa sa se majoreze la suma de 3700 RON, suma care sa poata fi platita in 4 rate, plus semnarea unui contrat cadru prin care studentii sa aiba certitudinea ca pana la finalizarea studiilor taxa nu va mai putea creste decat pentru studentii aspiranti la aceasta facultate.
Daca ar fi sa ne uitam in urma ne-am da seama ca aceasta taxa tot s-a marit, ba chiar s-a dublat pentru unii care au intrat in aceasta facultate cu suma de 1500 RON sau 1800RON, si chiar si asa 3700 RON s-ar putea sa fie o suma destul de mare pentru unii, insa sunt momente din viata in care trebuie sa faci compromisuri pentru ati atinge telul si sa iti indrepti privirea catre inainte pentru a vedea cat mai clar drumul spre viitorul tau. De acum inainte studentul la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Spiru Haret va plati taxa de scolarizare de 3700 RON dar are siguranta ca anul urmator tot aceasta suma o va plati pentru continuarea studiilor.

Asadar, aceasta solutie urmeaza a fi analizata de catre Consiliul Administrativ al Universitatii Spiru Haret si apoi propusa Senatului Universitatii pentru a fi adoptata si in cel mai scurt timp conducerea Universitatii va transmite reprezentantilor studentilor daca ea a fost sau nu aprobata. In schimb s-au primit garantii din partea d-lui prorector Ghe. Bica si din partea d-lui director administrativ Radu Rebedeu ca aceasta solutie va fi adoptata.

Daca raspunsul va fi unul negativ, incepand de luni 18.06.2012 avem autorizatie de la Primaria Bucuresti pentru a protesta in fata Universitatii si vom face aceasta pana cand Universitatea va fi de acord cu solutia propusa.

Cu aceasta ocazie ASASH doreste sa multumeasca in numele studentilor celor de la ANOSR care au fost un real ajutor si deasemenea multumim si celor de la RTV, Realitatea, TVR, ImpactNews, Libertatea si Europa Fm pentru sprijinul acordat cu ocazia acestui protest.

Onisim BULGARIU – presedinte ASASH

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu