Cea de-a patra ediţie a Festivalului Arhitext a ajuns la final. Timp de trei zile, între 7-9 octombrie, Timişoara a fost gazda Festivalului Internaţional Arhitext Fluenţe, festival în cadrul căruia au au avut loc şi Premiile Arhitext design (ediţia a X-a), concurs de arhitectură cu o vechime de mai bine de 20 de ani.
Cu această ocazie au fost vernisate patru expoziţii dedicate arhitecturii de calitate din Europa Centrală şi de Est - Expoziţia internaţională Fluenţe, Expoziţia Premiile Arhitext design 2011 şi două expoziţii dedicate studenţilor arhitecţi şi artişti, expoziţia Trans-Arhitecturi şi Îndrăzneşte! Ediţia din acest an a Festivalului Arhitext s-a bucurat de prezenţa şi participarea arhitectilor străini Marko Scncannin, Antonio Petrov, Kai Vokler, Svetlana Boym, Robert Neumayr, Pierre von Miess, Simon Mariann. Prin conferinţele şi dezbaterile susţinute în fiecare dintre zilele Festivalului cei şapte reprezentanţi străini au încercat să aducă în atenţie şi să înfăţişeze problematici actuale din domeniul arhitecturii specifice şi prezente în spaţiul Europei Centrale şi de Est. Pe lângă aceste conferinţe susţinute de invitaţii străini au avut loc şi două dezbateri între specialişti şi arhitecţi români; o primă discuţie a avut ca temă Critica şi teoria de arhitectură, iar cea de-a doua a fost desfaşurată sub semnul 5 O’clock Arhitext cu tema “Urme şi ecranari”, moderator Ionuţ Butu.
A doua seară a festivalului a fost destinată Galei Premiile Arhitext design, în cadrul căreia au fost anunţaţi câştigătorii celor 5 secţiuni ale concursului: Regenereare, Clădiri Rezidenţiale, Clădiri Publice, Amenajări Interioare şi Amenajări exterioare. Preşedintele juriilor Pierre von Meiss a felicitat proiectele nominalizate şi pe cele câştigătoare afirmand că a fost mândru să facă parte, în calitate de preşedinte, la jurizarea acestora. Lista câştigătorilor PAD 2011 pentru fiecare secţiune poate fi consultată pe site-ul www.arhitext.com
Festivalul Fluenţe a reprezentat şi un bun prilej pentru lansarea celui de-al zecelea volum al colecţiei «Arhiva de idei» Arhitext, In-construcţia: pentru o arhitectura etică, autor Bogdan Ghiu, curatorul exoziţiei Fluenţe. Prefaţa acestui volum este realizată de Sabin Borş. O altă lansare gazduită de Festivalul Fluenţe a fost cea a Catalogului Internaţional Fluenţe, care cuprinde pe lângă proiectele selectate pentru a fi prezente în expoziţie, texte teoretice şi comentarii realizate de teoreticieni şi critici din Europa Centrala şi de Est. Catalogul s-a bucurat de un real succes fiind considerat, alături de expoziţia Fluenţe, un pas înainte şi o iniţiativă lăudabilă realizată de Fundaţia Arhitext design.
Platforma internaţionala www.east-centricarch.eu, lansată de asemenea în cadrul Festivalului găzduieşte proiectele de arhitectură din ţările Europei Centrale şi de Est şi textele teoretice prezente în expoziţie şi catalog. Platforma va fi dezvoltată, în viitor fiind postate noi şi noi proiecte de arhitectură din această regiune care să înfăţişeze şi promoveze arhitectura de calitate!
Câştigători Premiile Arhitext Design 2011
Preşedinte jurii Pierre von Meiss
REGENERARE
Arhitext 1/2011 – Exhibit Arhitectura – Sediul Bisericii Evanghelice, Braşov
CLĂDIRI REZIDENŢIALE
Arhitext 10/210 – MUST Architects Studio – Ansamblu rezidenţial, Bragadiru
Arhitext 1/2011 – PZP Arhitectura – Imobil apartamente Badiu
CLĂDIRI PUBLICE
Arhitext 1-2/2010 – Studio QUAD, Ars Longa – Pavilion I-Cube
Arhitext 10/2010 – Andreescu & Gaivoronschi – Căminul de bătrâni
AMENAJĂRI INTERIOARE
Arhitext 11/2010 –Corvin Cristian – Birourile Headvertising
AMENAJĂRI EXTERIOARE
Arhitext 2/2011 – Archaeus – "Grădina cu vise", Bastionul Theresia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu