duminică, 6 noiembrie 2011

Terminologie de Arhitectură şi Urbanism (TAU)Terminologie de Arhitectură şi Urbanism (TAU) reprezintă noul proiect online Arhitext, un site educativ, accesibil publicului larg, pe care pot fi găsite explicaţii şi definiţii ale unor concepte uzuale din domeniul arhitecturii şi urbanismului intrate în limbajul societăţii.
 Ideea implementarii unui astfel de proiect a pornit de la constatarea unui fenomen tot mai des întâlnit -  aducerea în prim-plan şi utilizarea în media şi în dezbaterile publice, cu teme privind viaţa oraşului sau societatea civilă, a unor termeni specifici arhitecturii şi urbanismului. Sintagme precum ˝regenerare urbană˝, ˝proiect urban˝, ˝calitatea spaţiului construit˝, ˝imagine urbană˝, ˝peisaj urban˝, ˝peisaj cultural˝ sunt folosite tot mai des de interlocutori din tot mai multe domenii (fie ei jurnalişti, funcţionari publici, sociologi, geografi, ingineri sau simpli locuitori) fără ca aceşti termeni să fie pe deplin înţeleşi de cei care îi folosesc.
Astfel TAU are ca principal obiectiv clarificarea şi popularizarea la scară cât mai largă a conceptelor şi termenilor de arhitectura şi urbanism pentru o mai bună înţelegere şi folosire a lor intra, inter şi extra-disciplinara.
TAU nu are însă structura unui simplu dicţionar online pe care publicul îl poate consulta pentru a afla o definţie, ci este gânditi astfel încât explicitarea diferitelor concepte să fie integrate unor teme şi subteme care fac ca înţelegerea lor să fie cât mai clară, uşor de urmărit şi reţinut.
Modalitatea interactivă de transmitere a informaţiilor, prin uploadarea pe site a scurte clipuri video în care un specialist în arhitectură şi urbanism explică şi defineşte diverse concepte face ca TAU să fie o alternativă preferată pentru cei interesaţi să cunoască şi să înţeleagă corect termeni specifici arhitecturii şi urbanismului. Pentru a garanta calitatea, coerctitudinea şi consistenţa definiţiilor şi conceptelor ce se regasesc pe platforma TAU, s-a colaborat cu specialişti în domeniu. Astfel, în prezent un prim colaborator este Alexandru M. Sandu care, prin activitatea sa de o viaţă, este o personalitate marcantă a urbanismului românesc, persoana cea mai avizată sa emită idei şi opinii pertinente pe această temă.
TAU are un design atragator, cu o interfaţă atractivă şi uşor de accesat, o calitate bună din punct de vedere tehnic a clipurilor video, dar şi din punct de vedere al consistenţei informaţiilor, iar accesul este gratuit.
 Termeni specifici arhitecturii şi urbanismului explicaţi pe înţelesul tuturor în format video pe www.arhitext/TAU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu