miercuri, 21 decembrie 2011
luni, 12 decembrie 2011
marți, 6 decembrie 2011
miercuri, 16 noiembrie 2011
Vineri 18.11.2011
In atentia studentilor Anul I-VI Arhitectura Spiru Haret.
Alegerile se vor desfasura printr-un buletin de vot secret sustinut de o semnatura, si ca voturile sa fie validate avem nevoie de 2/3 din totalul studentilor. Se vor alege primele 3 persoane care au adunat cele mai multe voturi.
Va asteptam pe toti sa votati persoanlele ce va vor reprezenta in Consiliul Facultatii
Candidatii trebuie sa fie din anii I-III pentru ca mandatul lor se desfasoara pe o perioada de 4 ani.
Cei care doresc sa isi depuna candidatura sunt rugati sa trimita un email la asash.info@gmail.com cu numele,prenumele, anul, un numar de telefon si raspunsul la intrebarea : De ce crede-ti ca sunteti potrivit pentru acesta functie?
Deadline pentru depunere candidatura Joi 17.11.2011 ora 23.59
miercuri, 9 noiembrie 2011
BALUL BOBOCILOR SPIRU HARET
Biletele le gasiti la sediul asociatie ASASH .
Membrii asociatiei au reducere 50%
Mai multe detalii la 0766289500 Stefana Popa
duminică, 6 noiembrie 2011
Terminologie de Arhitectură şi Urbanism (TAU)
Terminologie de Arhitectură şi Urbanism (TAU) reprezintă noul proiect online Arhitext, un site educativ, accesibil publicului larg, pe care pot fi găsite explicaţii şi definiţii ale unor concepte uzuale din domeniul arhitecturii şi urbanismului intrate în limbajul societăţii.
Ideea implementarii unui astfel de proiect a pornit de la constatarea unui fenomen tot mai des întâlnit - aducerea în prim-plan şi utilizarea în media şi în dezbaterile publice, cu teme privind viaţa oraşului sau societatea civilă, a unor termeni specifici arhitecturii şi urbanismului. Sintagme precum ˝regenerare urbană˝, ˝proiect urban˝, ˝calitatea spaţiului construit˝, ˝imagine urbană˝, ˝peisaj urban˝, ˝peisaj cultural˝ sunt folosite tot mai des de interlocutori din tot mai multe domenii (fie ei jurnalişti, funcţionari publici, sociologi, geografi, ingineri sau simpli locuitori) fără ca aceşti termeni să fie pe deplin înţeleşi de cei care îi folosesc.
Astfel TAU are ca principal obiectiv clarificarea şi popularizarea la scară cât mai largă a conceptelor şi termenilor de arhitectura şi urbanism pentru o mai bună înţelegere şi folosire a lor intra, inter şi extra-disciplinara.
TAU nu are însă structura unui simplu dicţionar online pe care publicul îl poate consulta pentru a afla o definţie, ci este gânditi astfel încât explicitarea diferitelor concepte să fie integrate unor teme şi subteme care fac ca înţelegerea lor să fie cât mai clară, uşor de urmărit şi reţinut.
Modalitatea interactivă de transmitere a informaţiilor, prin uploadarea pe site a scurte clipuri video în care un specialist în arhitectură şi urbanism explică şi defineşte diverse concepte face ca TAU să fie o alternativă preferată pentru cei interesaţi să cunoască şi să înţeleagă corect termeni specifici arhitecturii şi urbanismului. Pentru a garanta calitatea, coerctitudinea şi consistenţa definiţiilor şi conceptelor ce se regasesc pe platforma TAU, s-a colaborat cu specialişti în domeniu. Astfel, în prezent un prim colaborator este Alexandru M. Sandu care, prin activitatea sa de o viaţă, este o personalitate marcantă a urbanismului românesc, persoana cea mai avizată sa emită idei şi opinii pertinente pe această temă.
TAU are un design atragator, cu o interfaţă atractivă şi uşor de accesat, o calitate bună din punct de vedere tehnic a clipurilor video, dar şi din punct de vedere al consistenţei informaţiilor, iar accesul este gratuit.
luni, 31 octombrie 2011
Festivalul Arhitext, ediţia a patra. Festivalul Internaţional Arhitext Fluenţe, 7-9 octombrie 2011, Timişoara
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Arhitext a ajuns la final. Timp de trei zile, între 7-9 octombrie, Timişoara a fost gazda Festivalului Internaţional Arhitext Fluenţe, festival în cadrul căruia au au avut loc şi Premiile Arhitext design (ediţia a X-a), concurs de arhitectură cu o vechime de mai bine de 20 de ani.
Cu această ocazie au fost vernisate patru expoziţii dedicate arhitecturii de calitate din Europa Centrală şi de Est - Expoziţia internaţională Fluenţe, Expoziţia Premiile Arhitext design 2011 şi două expoziţii dedicate studenţilor arhitecţi şi artişti, expoziţia Trans-Arhitecturi şi Îndrăzneşte! Ediţia din acest an a Festivalului Arhitext s-a bucurat de prezenţa şi participarea arhitectilor străini Marko Scncannin, Antonio Petrov, Kai Vokler, Svetlana Boym, Robert Neumayr, Pierre von Miess, Simon Mariann. Prin conferinţele şi dezbaterile susţinute în fiecare dintre zilele Festivalului cei şapte reprezentanţi străini au încercat să aducă în atenţie şi să înfăţişeze problematici actuale din domeniul arhitecturii specifice şi prezente în spaţiul Europei Centrale şi de Est. Pe lângă aceste conferinţe susţinute de invitaţii străini au avut loc şi două dezbateri între specialişti şi arhitecţi români; o primă discuţie a avut ca temă Critica şi teoria de arhitectură, iar cea de-a doua a fost desfaşurată sub semnul 5 O’clock Arhitext cu tema “Urme şi ecranari”, moderator Ionuţ Butu.
A doua seară a festivalului a fost destinată Galei Premiile Arhitext design, în cadrul căreia au fost anunţaţi câştigătorii celor 5 secţiuni ale concursului: Regenereare, Clădiri Rezidenţiale, Clădiri Publice, Amenajări Interioare şi Amenajări exterioare. Preşedintele juriilor Pierre von Meiss a felicitat proiectele nominalizate şi pe cele câştigătoare afirmand că a fost mândru să facă parte, în calitate de preşedinte, la jurizarea acestora. Lista câştigătorilor PAD 2011 pentru fiecare secţiune poate fi consultată pe site-ul www.arhitext.com
Festivalul Fluenţe a reprezentat şi un bun prilej pentru lansarea celui de-al zecelea volum al colecţiei «Arhiva de idei» Arhitext, In-construcţia: pentru o arhitectura etică, autor Bogdan Ghiu, curatorul exoziţiei Fluenţe. Prefaţa acestui volum este realizată de Sabin Borş. O altă lansare gazduită de Festivalul Fluenţe a fost cea a Catalogului Internaţional Fluenţe, care cuprinde pe lângă proiectele selectate pentru a fi prezente în expoziţie, texte teoretice şi comentarii realizate de teoreticieni şi critici din Europa Centrala şi de Est. Catalogul s-a bucurat de un real succes fiind considerat, alături de expoziţia Fluenţe, un pas înainte şi o iniţiativă lăudabilă realizată de Fundaţia Arhitext design.
Platforma internaţionala www.east-centricarch.eu, lansată de asemenea în cadrul Festivalului găzduieşte proiectele de arhitectură din ţările Europei Centrale şi de Est şi textele teoretice prezente în expoziţie şi catalog. Platforma va fi dezvoltată, în viitor fiind postate noi şi noi proiecte de arhitectură din această regiune care să înfăţişeze şi promoveze arhitectura de calitate!
Câştigători Premiile Arhitext Design 2011
Preşedinte jurii Pierre von Meiss
REGENERARE
Arhitext 1/2011 – Exhibit Arhitectura – Sediul Bisericii Evanghelice, Braşov
CLĂDIRI REZIDENŢIALE
Arhitext 10/210 – MUST Architects Studio – Ansamblu rezidenţial, Bragadiru
Arhitext 1/2011 – PZP Arhitectura – Imobil apartamente Badiu
CLĂDIRI PUBLICE
Arhitext 1-2/2010 – Studio QUAD, Ars Longa – Pavilion I-Cube
Arhitext 10/2010 – Andreescu & Gaivoronschi – Căminul de bătrâni
AMENAJĂRI INTERIOARE
Arhitext 11/2010 –Corvin Cristian – Birourile Headvertising
AMENAJĂRI EXTERIOARE
Arhitext 2/2011 – Archaeus – "Grădina cu vise", Bastionul Theresia
miercuri, 19 octombrie 2011
Câştigătorii concursului Îndrăzneşte! ediţia a II-a, 2011
Cea de-a treia zi a Festivalului Internaţional Arhitext Fluenţe, de la Timişoara, 7-9 octombrie 2011 a fost destinată expoziţiilor studenţeşti Trans-Arhitecturi şi Îndrăzneşte! expoziţii în cadrul cărora au fost expuse planşe realizate de participanţii la Şcoala de vară Trans-Arhitecturi (detalii aici http://www.arhitext.com/evenimente/trans-arhitecturi/) respectiv panourile cu proiectele câştigătoare înscrise în concursul Îndrăzneşte! ediţia 2010 şi 2011. Tot atunci a avut loc şi Gala de premiere a concursului de proiecte studenţeşti Îndrăzneşte, ediţia II unde au fost desemnate cele mai bune 5 proiecte nominalizate şi publicate în revistele Arhitext din 2011.
Cei cinci câştigători au fost premiaţi cu premii din partea iCut.ro, Nemetschek si Arhitext!
Lista câştigătorilor Indrazneşte ediţia a II-a (2011) *
- Muzeu tehnic. Reconversie fabrică ciment Bicaz, stud. arh.Laurian Ghiniţoiu
- Restructurare urbană, stud. arh.Majó Zsuzsa, Tánczos Katalin, Vásárhelyi Márta Ágnes
- Elegie pentru un zid de piatră şi cărămidă – Intervenţie de punere în valoare a Palatului voievodal “Curtea Veche”, stud. arh. Fălcuţă Iulia Paula
- Locuinţe colective în Cluj, stud. arh. Antal Zoltán – Lázár Csaba
- Casă în oraş, stud. arh. Rupacici Oana
De asemenea, in cadrul acestei gale a fost desemnat şi câştigătorul premiului Nemetschek, pentru cea mai bună planşă INDRĂZNEŞTE realizată în programul Allplan Nemetschek. Astfel câştigătoare unei luni de practică la unul dintre cele mai bune birouri de arhitectură din Germania este Raduslav Alexandra
Felicitari câştigătorilor!
Va invităm să vă înscrieţi proiectele de şcoală notate cu note între 8 şi 10 pentru ce-a de-a treia ediţie a concursului INDRAZNEŞTE!, 2012.
joi, 6 octombrie 2011
duminică, 2 octombrie 2011
FACULTATEA DE ARHITECTURĂ
AN UNIVERSITAR 2011-2012
PROGRAMUL PREZENTĂRII TEMELOR PENTRU PROIECTUL NR.1
Anul I Sala 500 luni 03.10.2011, ora 12 00
Anul II Sala Studio luni 03.10.2011, ora 12 00
Anul III Sala Studio marţi 04.10.2011, ora 12 00
Anul IV Sala Studio luni 03.10.2011, ora 13 00
Anul V Sala Studio marţi 04.10.2011, ora 13 30
Anul VI Sala Studio luni 03.10.2011, ora 14 00
AN UNIVERSITAR 2011-2012
PROGRAMUL PREZENTĂRII TEMELOR PENTRU PROIECTUL NR.1
Anul I Sala 500 luni 03.10.2011, ora 12 00
Anul II Sala Studio luni 03.10.2011, ora 12 00
Anul III Sala Studio marţi 04.10.2011, ora 12 00
Anul IV Sala Studio luni 03.10.2011, ora 13 00
Anul V Sala Studio marţi 04.10.2011, ora 13 30
Anul VI Sala Studio luni 03.10.2011, ora 14 00
miercuri, 3 august 2011
AESOP European Urban Summer School 2011
AESOP European Urban Summer School 2011
Quality of space – quality of lifeAESOP European Urban Summer School QUALITY OF SPACE - QUALITY OF LIFE hosted by Lusofona University, Lisbon will take place since 24 September till 1 October 2011.
In cooperation with:
European Council of Spatial Planners (ECTP-CEU)
European Urban Research Association (EURA)
International Federation for Housing and Planning (IFHP)
International Society of City and Regional Planners (ISOCARP)
AESOP European Urban Summer School for young planning professionals
AESOP European Urban Summer School aims at bringing together young professionals and experienced academics and practitioners across Europe to discuss planning issues.
We expect that it will facilitate trans-European understanding of planning matters and, as a consequence, will help with improving quality of life. These aims correspond with AESOP objectives enumerated in AESOP Charter. We wish to involve both EU and non-EU countries into the project knowing that AESOP has no geographical limits of membership.
AESOP has offered its resources in teaching at European Urban Summer Schools. This idea may facilitate trans-European exchange and foster a debate on the most important planning topics. It may promote every involved actors as bodies being able to help politicians and other stakeholders in spatial development and management issues.
This concept doesn't involve economic profit. European Urban Summer School should be a platform of debate and exchange.
The first edition of EUSS in 2010 was hosted by Wrocław University of Technology, Poland (to learn more and download ‘Urban Change. The Prospect of Transformation’ – book being a result of EUSS 2010 please visit (http://www.aesop-planning.eu/en_GB/un-habitat-aesop-european-urban-summer-school)
EUSS 2011 will be hosted by by Lusofona University, Lisbon ; future hosts will be selected through a call for proposals procedure.
EUSS 2011 website is open for registration.
Mai multe detalii aici : http://www.aesop.euss2011.net/
In cooperation with:
European Council of Spatial Planners (ECTP-CEU)
European Urban Research Association (EURA)
International Federation for Housing and Planning (IFHP)
International Society of City and Regional Planners (ISOCARP)
AESOP European Urban Summer School for young planning professionals
AESOP European Urban Summer School aims at bringing together young professionals and experienced academics and practitioners across Europe to discuss planning issues.
We expect that it will facilitate trans-European understanding of planning matters and, as a consequence, will help with improving quality of life. These aims correspond with AESOP objectives enumerated in AESOP Charter. We wish to involve both EU and non-EU countries into the project knowing that AESOP has no geographical limits of membership.
AESOP has offered its resources in teaching at European Urban Summer Schools. This idea may facilitate trans-European exchange and foster a debate on the most important planning topics. It may promote every involved actors as bodies being able to help politicians and other stakeholders in spatial development and management issues.
This concept doesn't involve economic profit. European Urban Summer School should be a platform of debate and exchange.
The first edition of EUSS in 2010 was hosted by Wrocław University of Technology, Poland (to learn more and download ‘Urban Change. The Prospect of Transformation’ – book being a result of EUSS 2010 please visit (http://www.aesop-planning.eu/en_GB/un-habitat-aesop-european-urban-summer-school)
EUSS 2011 will be hosted by by Lusofona University, Lisbon ; future hosts will be selected through a call for proposals procedure.
EUSS 2011 website is open for registration.
Mai multe detalii aici : http://www.aesop.euss2011.net/
vineri, 15 iulie 2011
Paramongols - the undercover paramedics for Mongolia
2x arhitect + inginer de mediu + jurnalist + sociolog + ambulanta + 16000km= Paramongols
Echipa noastra este formata din cinci tineri din cinci colţuri ale ţării şi din domenii profesionale diferite, uniţi doar prin dorinţa de a face bine atunci când este mai greu şi acolo unde este mai necesar. Suntem conştienţi că nici Romaniei nu îi lipsesc probleme de acest fel şi de aceea, in concomitent, proiectul Pramongols va susţine SMURD şi o serie de alte acţiuni caritabile din ţară.
Despre ce urmeaza nu ştim cu certitudine decât că, ninge-plouă, pe data de 23 iulie o ambulanţa românească işi va porni motoarele pentru a lua parte la “Mongol Charity Rally 2011”. De acasă vom pleca spre Praga, una dintre liniile de start, iar de acolo spre UlamBator, unul dintre capetele lumii şi finish-ul acestei curse.
Legat de ce ne aşteaptă pe drum, intuim că ne vom rătăci, că vom repara maşina de mai multe ori, că vom face in jur de 10 pene de cauciuc, că vom vorbi pană ne vor durea mainile şi că oricât de nemţeşte am plănui lucrurile, multe ne vor lua prin surprindere. Dacă totul decurge cum sperăm insa, din toamnă, o parte din Mongolia va renunţa la camile pentru transportul bolnavilor iar ambulanţa romanească va salva vieţi in continuare. Pană atunci şi pana acolo sunt inca multe de făcut. Mai avem de rezolvat formalitaţile legate de tranzitul prin cele circa 15 ţări, de adunat una alta şi de organizat reintoarcerea pe meleagurile mioritice. Implicaţi trup şi suflet suntem; singuri, sperăm că nu. Sprijiniţi-ne cu ce vă este la indemană, căci nici sfaturile, nici ideile şi nici fondurile nu ne prisosesc.
Mongol Charity Rally nu este despre viteză sau victorie; este o cursă pe cont propriu, fără asistenta tehnica sau medicală, fără maşini de back-up, organizată cu scopul nobil de a dona la destinaţie toate mijloacele de transport folosite, alături de o sumă cât mai consistenta de bani. Aceştia din urmă sunt viraţi câtre Christina Noble Children's Foundation, o organizaţie care se ocupă cu imbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din Asia, iar autovehiculele ajung acolo unde consideră statul Mongolez ca sunt de trebuinţă.
Peste 100 din cele 400 de echipe înscrise in ediţia din 2011 vor lua startul îmbarcate în ambulanţe, iar Paramongols işi doreste sa se numere printre acestea. Intrucât mai mult de o treime din populatia Mongoliei duce inca o viaţa nomadă, sistemul medical de acolo este bazat in totalitate pe serviciile de urgentă. Cele trei milioane de locuitori ai ţării sunt răsfiraţi pe o suprafaţă mai mare decât aceea a Europei de Vest iar drumul câtre un spital sau altul , adesea anevoios, se desfăşoară in mod frecvent cu ajutorul animalelor de prin gospodarii. Necesitatea unui parc auto sănătos a devenit una dintre preocupările principale ale statului, dar ritmul in care această "reforma" se duce la bun sfarşit este lent şi direct dependent de initiative precum " Mongol Charity Rally".
Pe 23 iulie pleaca, hai sa ii sustinem ! Ia un tricou sau doneaza !
Mai multe detalii pe :
http://www.paramongols.ro/
Echipa noastra este formata din cinci tineri din cinci colţuri ale ţării şi din domenii profesionale diferite, uniţi doar prin dorinţa de a face bine atunci când este mai greu şi acolo unde este mai necesar. Suntem conştienţi că nici Romaniei nu îi lipsesc probleme de acest fel şi de aceea, in concomitent, proiectul Pramongols va susţine SMURD şi o serie de alte acţiuni caritabile din ţară.
Despre ce urmeaza nu ştim cu certitudine decât că, ninge-plouă, pe data de 23 iulie o ambulanţa românească işi va porni motoarele pentru a lua parte la “Mongol Charity Rally 2011”. De acasă vom pleca spre Praga, una dintre liniile de start, iar de acolo spre UlamBator, unul dintre capetele lumii şi finish-ul acestei curse.
Legat de ce ne aşteaptă pe drum, intuim că ne vom rătăci, că vom repara maşina de mai multe ori, că vom face in jur de 10 pene de cauciuc, că vom vorbi pană ne vor durea mainile şi că oricât de nemţeşte am plănui lucrurile, multe ne vor lua prin surprindere. Dacă totul decurge cum sperăm insa, din toamnă, o parte din Mongolia va renunţa la camile pentru transportul bolnavilor iar ambulanţa romanească va salva vieţi in continuare. Pană atunci şi pana acolo sunt inca multe de făcut. Mai avem de rezolvat formalitaţile legate de tranzitul prin cele circa 15 ţări, de adunat una alta şi de organizat reintoarcerea pe meleagurile mioritice. Implicaţi trup şi suflet suntem; singuri, sperăm că nu. Sprijiniţi-ne cu ce vă este la indemană, căci nici sfaturile, nici ideile şi nici fondurile nu ne prisosesc.
Mongol Charity Rally nu este despre viteză sau victorie; este o cursă pe cont propriu, fără asistenta tehnica sau medicală, fără maşini de back-up, organizată cu scopul nobil de a dona la destinaţie toate mijloacele de transport folosite, alături de o sumă cât mai consistenta de bani. Aceştia din urmă sunt viraţi câtre Christina Noble Children's Foundation, o organizaţie care se ocupă cu imbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din Asia, iar autovehiculele ajung acolo unde consideră statul Mongolez ca sunt de trebuinţă.
Peste 100 din cele 400 de echipe înscrise in ediţia din 2011 vor lua startul îmbarcate în ambulanţe, iar Paramongols işi doreste sa se numere printre acestea. Intrucât mai mult de o treime din populatia Mongoliei duce inca o viaţa nomadă, sistemul medical de acolo este bazat in totalitate pe serviciile de urgentă. Cele trei milioane de locuitori ai ţării sunt răsfiraţi pe o suprafaţă mai mare decât aceea a Europei de Vest iar drumul câtre un spital sau altul , adesea anevoios, se desfăşoară in mod frecvent cu ajutorul animalelor de prin gospodarii. Necesitatea unui parc auto sănătos a devenit una dintre preocupările principale ale statului, dar ritmul in care această "reforma" se duce la bun sfarşit este lent şi direct dependent de initiative precum " Mongol Charity Rally".
Pe 23 iulie pleaca, hai sa ii sustinem ! Ia un tricou sau doneaza !
Mai multe detalii pe :
http://www.paramongols.ro/
marți, 21 iunie 2011
Maine, Miercuri, 22.06 de la ora 14:00 la ora 15:00 - va avea loc Prezentarea concursului de arhitectura Arhetipuri la Sala Studio.
Maine, Miercuri, 22.06 de la ora 14:00 la ora 15:00 - va avea loc Prezentarea
concursului de arhitectura Arhetipuri la Sala Studio.
Stimate Arhitect(a) / Student(a) Arhitect(a),
Arhetipuri 2011 este un concurs de arhitectura destinat spatiului public urban
din Romania, aflat la a doua editie. Arhetipuri isi propune sa contribuie la
cresterea calitatii vietii oamenilor imbunatatind spatiul public urban, prin
construirea si expunerea unui pavilion temporar intr-o locatie cu potential
arhitectural si social, oferita de orasele inscrise in concurs.
Va transmitem aceasta invitatie oficiala de a participa la concursul ARHETIPURI,
pentru a proiecta un pavilion temporar public intr-una dintre cele 29
amplasamente propuse de 13 orase din Romania.
Pe scurt despre Arhetipuri 2011:
concursul de arhitectura deschis cu cea mai mare participare in ultimii ani
(peste 900 de arhitecti/studenti arhitecti au participat in prima editie )
juriu majoritar international (este pentru prima data cand un membru din juriu
Pritker Prize activeaza in juriul unui concurs romanesc de arhitectura )
singurul concurs de arhitectura din Romania care isi asuma constructia
conceptului creat de arhitecti (minim 1 proiect castigator va fi construit)
premiul I al concursului este de 15.000 EUR, iar castigatorii vor avea parte de
o vizibilitate media la nivel national, premiile totale depasind 30.000 EUR
prin participarea la concurs, arhitectii / studentii arhitecti pot contribui
real pe o perioada de 1 an la imbunatatirea arhitecturii spatiului public urban
platforma de desfasurare a concursului exclusiv online, site-ul concursului
fiind: www.arhetipuri.ro
Atasat va transmitem brieful concursului Arhetipuri 2011. Va invitam sa vizitati
site-ul www.arhetipuri.ro si sa va inscrieti in concursul de arhitectura pentru
spatiul public urban. Va dorim mult succes!
Prima editie a concursului Arhetipuri s-a desfasurat în 2010, a durat 4 luni pe
parcursul a doua etape si a implicat 9 orase importante din Romania. Peste 900
de arhitecti au participat în concurs cu 191 de proiecte. Pavilionul castigator
a fost stabilit de catre un juriu cu componenta nationala si internationala.
Proiectul castigator a fost propus în P-ta Victoriei din Bucuresti, aflandu-se
în prezent în faza finala de autorizare si testare, iar constructia acestuia va
fi demarata în curand.
Carmen Dragan
Project Manager
Arhetipuri 2011
concursului de arhitectura Arhetipuri la Sala Studio.
Stimate Arhitect(a) / Student(a) Arhitect(a),
Arhetipuri 2011 este un concurs de arhitectura destinat spatiului public urban
din Romania, aflat la a doua editie. Arhetipuri isi propune sa contribuie la
cresterea calitatii vietii oamenilor imbunatatind spatiul public urban, prin
construirea si expunerea unui pavilion temporar intr-o locatie cu potential
arhitectural si social, oferita de orasele inscrise in concurs.
Va transmitem aceasta invitatie oficiala de a participa la concursul ARHETIPURI,
pentru a proiecta un pavilion temporar public intr-una dintre cele 29
amplasamente propuse de 13 orase din Romania.
Pe scurt despre Arhetipuri 2011:
concursul de arhitectura deschis cu cea mai mare participare in ultimii ani
(peste 900 de arhitecti/studenti arhitecti au participat in prima editie )
juriu majoritar international (este pentru prima data cand un membru din juriu
Pritker Prize activeaza in juriul unui concurs romanesc de arhitectura )
singurul concurs de arhitectura din Romania care isi asuma constructia
conceptului creat de arhitecti (minim 1 proiect castigator va fi construit)
premiul I al concursului este de 15.000 EUR, iar castigatorii vor avea parte de
o vizibilitate media la nivel national, premiile totale depasind 30.000 EUR
prin participarea la concurs, arhitectii / studentii arhitecti pot contribui
real pe o perioada de 1 an la imbunatatirea arhitecturii spatiului public urban
platforma de desfasurare a concursului exclusiv online, site-ul concursului
fiind: www.arhetipuri.ro
Atasat va transmitem brieful concursului Arhetipuri 2011. Va invitam sa vizitati
site-ul www.arhetipuri.ro si sa va inscrieti in concursul de arhitectura pentru
spatiul public urban. Va dorim mult succes!
Prima editie a concursului Arhetipuri s-a desfasurat în 2010, a durat 4 luni pe
parcursul a doua etape si a implicat 9 orase importante din Romania. Peste 900
de arhitecti au participat în concurs cu 191 de proiecte. Pavilionul castigator
a fost stabilit de catre un juriu cu componenta nationala si internationala.
Proiectul castigator a fost propus în P-ta Victoriei din Bucuresti, aflandu-se
în prezent în faza finala de autorizare si testare, iar constructia acestuia va
fi demarata în curand.
Carmen Dragan
Project Manager
Arhetipuri 2011
sâmbătă, 18 iunie 2011
A început cea de-a doua ediție a concursului de arhitectură Arhetipuri!
A început cea de-a doua ediție a
concursului de arhitectură Arhetipuri!
Competiția de arhitectură este destinată spațiului public urban din
România și se lansează sub tema sustenabilității, având ca scop
construcția unui pavilion temporar.
ARHETIPURI 2011 este un concurs internațional, deschis, în două etape, care își
propune să promoveze calitatea arhitecturală și să îmbunătățească spațiul public
urban din România, prin construirea unui pavilion temporar într-unul dintre
orașele care s-au înscris în această competiție.
Conceptul unic al concursului este definit de parteneriatul dintre administraţiile
publice, arhitecţi şi mediul economic privat, menit să crească calitatea spaţiului
public, căutând soluţii complet noi de activare a unor spaţii publice ignorate,
abandonate sau pentru care nu s-au găsit încă soluţii regeneratoare. Cel puțin
unul dintre proiectele câștigătoare va fi construit și expus pe o perioadă de 12
luni, în locația în care a fost propus, în limita unui buget de construcție de
100.000 euro.
Concursul Arhetipuri permite o participare/ participarea individuală sau în echipă
și se desfăşoară în exclusivitate online, pe platforma www.arhetipuri.ro, premiile
totale depășind 30.000 euro. Pe parcursul a 3 luni de zile, arhitecți și profesioniști
sau studenți din domenii conexe vor putea realiza propuneri de îmbunătățire a
spațiului public urban, pentru 29 de amplasamente propuse din cele 13 oraşe
înscrise.
Juriul concursului este format din Jacques Allard - Belgia; Kai Uwe Bergmann–
Danemarca; Robert Kronenburg– Marea Britanie, Carlos Jimenéz– Statele Unite
ale Americii, Francoise Pamfil, Şerban Ţigănaş şi Eliza Yokina din România.
"Susținem nevoia dezvoltării urbane coerente în România, pentru că orașul este
un loc în care trebuie să trăiești, nu doar să locuiești. E important să protejăm
clădirile frumoase pe care le avem și la fel de important este să construim cu
gândul la viitor și la generațiile următoare. “Arhetipuri” este cel mai important
concurs de idei referitoare la cum să folosim arhitectura pentru a ne face orașul și
viața mai frumoase și suntem bucuroşi să îi fim alături. Ne unește pasiunea
pentru evoluția sustenabilă a comunității", a declarat Corina Vasile, Director
Comunicare și Relații Publice, Raiffeisen Bank. "Calitatea vieții este în strânsă legătură cu calitatea spațiilor unde trăim. Spațiul
public, fie el loc de joacă, piață publică, instituție culturală, este locul unde se
sudează relațiile interumane din micro comunitățile orașului respectiv. Energiile
oamenilor fuzionează cu energiile spațiilor urbane, pentru a crește armonia vieții
fiecăruia dintre noi. Când vom înțelege că spațiul public este la fel de important
ca spațiul de locuit al fiecăruia și că trebuie să contribuim și să ne implicăm activ
și responsabil pentru a le înfrumuseța și păstra, viața noastră va fi mult mai plină
de consistență și de frumos. Proiectul "Arhetipuri" este unul ambițios și
provocator, pentru că aduce o contribuție reală vieții comunității românești",
susține Carmen Drăgan, Project Manager Arhetipuri 2011.
Prima ediție a concursului ARHETIPURI s-a desfășurat în 2010, a durat 4 luni pe
parcursul a două etape şi a implicat 9 orașe importante din România. Peste 900
de arhitecți au participat în concurs cu 191 de proiecte. Pavilionul câștigător a
fost stabilit de către un juriu cu componență națională și internațională. Proiectul
câștigător a fost propus în P-ța Victoriei din București, aflându-se în prezent în
fază finală de autorizare, iar construcția acestuia va fi demarată în curând.
Arhetipuri 2011 este prezentat de Raiffeisen Bank și susținut de HP, Cosmote,
Apanova, Loteria Romană și Villeroy and Boch. Partenerii evenimentului sunt:
Sika, Lafarge, Abzac, Apolodor, Ytong, Class Living, Holver, Velux, Audi și
Rompetrol. Partenerul media principal este TVR2, fiind un concurs recomandat de
Radio Guerrilla.
Pentru mai multe informații vizitați www.arhetipuri.ro.
Persoană contact:
Carmen Drăgan
Project Manager Arhetipuri
0740-133.562
carmen.dragan@adveritas.ro
miercuri, 15 iunie 2011
Curtisoara 2011, 5th International Workshop of Construction
Curtisoara 2011, 5th International Workshop of Construction
14th - 28th of July 2011
This event is organised by the Artis peritia association, an organisation that values craftsmanship
as an “art of common sense”. It is patronized by Stefan Bortnowski, architect.
Location
Cula Curtisoara domain (45.108423N,23.353586E), beside the village of Curtisoara, 10km
from Tirgu Jiu, a city famous for its monumental ensemble sculpted by Brancusi.
Dates
The workshop begins on the 14th of July in the morning and finishes on the 28th of July in
the evening.
Activities during the workshop
The main objective of the workshop is to design and build different wooden elements to
complete the work started with students during the previous years (cf website). This year,
students will realize different works (complete the wood shed built last year with walls and
doors, continue the work on the “maison du compagnon”...).
During the visits, students will also have to explore the principles of a restoration project
through practical exercises.
Arrival
Students are expected to arrive in Curtisoara on the 13th in the evening. For foreign
students: note that if you arrive by plane to Bucuresti, the last train for Tirgu Jiu leaves at
17.45 and you need to count at least an hour and a half to reach the train station from the
Pierre Bortnowski - artisperitia@gmail.com - www.artisperitia.orgairport. For those who come by train, we can organize to come and get you at the train
station in Tirgu Jiu.
Accommodation
Students will sleep in traditional houses of the village museum of Curtisoara. Camp beds
will be provided on site. Students must bring their own sleeping bag. Food will be prepared
by students in teams taking turn. A good opportunity to socialize with people coming from
other backgrounds.
Cost
The workshop fee is 250 Euros. It covers food and accommodation during the workshop in
Curtisoara and all the necessary supplies and tools for the practical projects. After
confirmation of the participation of the student (1st of July), an advance of 100 Euros will
be paid on the account of Artis Peritia before the end of June. The rest will be paid by the
student on the first workshop day.
Registration
I n t e r e s t e d s t u d e n t s s h o u l d s e n d t h e i r a p p l i c a t i o n a s s o o n a s p o s s i b l e t o
artisperitia@gmail.com. The application must include a CV, a letter of intent and a
freehand drawing of a free subject, in a single PDF document. Closing date is June 30.
The number of places being limited, the selected students will be accepted on a first come-
first served basis. Accepted applicants will be notified on the 1st of July. To confirm the
registration to the workshop, a down payment of 100 Euros should be made before July ,
the 5th to Artis Peritia; Swift: RZBR ROBU, IBAN: RO62 RZBR 0000 0600 1214 2125. The
balance will be payed upon arrival in Curtisoara.
Equipment
-sleeping bag
-working equipment: reinforced construction-site shoes, rugged pants, gloves...
-personal drawing tools
-weather might get sunny and hot so solar protection is advised.
-1Ton of good mood!
Practical remarks
Official languages spoken during the workshop will be english, french and Romanian.
We do not provide insurance for students for this workshop.
Pierre Bortnowski - artisperitia@gmail.com - www.artisperitia.org
14th - 28th of July 2011
This event is organised by the Artis peritia association, an organisation that values craftsmanship
as an “art of common sense”. It is patronized by Stefan Bortnowski, architect.
Location
Cula Curtisoara domain (45.108423N,23.353586E), beside the village of Curtisoara, 10km
from Tirgu Jiu, a city famous for its monumental ensemble sculpted by Brancusi.
Dates
The workshop begins on the 14th of July in the morning and finishes on the 28th of July in
the evening.
Activities during the workshop
The main objective of the workshop is to design and build different wooden elements to
complete the work started with students during the previous years (cf website). This year,
students will realize different works (complete the wood shed built last year with walls and
doors, continue the work on the “maison du compagnon”...).
During the visits, students will also have to explore the principles of a restoration project
through practical exercises.
Arrival
Students are expected to arrive in Curtisoara on the 13th in the evening. For foreign
students: note that if you arrive by plane to Bucuresti, the last train for Tirgu Jiu leaves at
17.45 and you need to count at least an hour and a half to reach the train station from the
Pierre Bortnowski - artisperitia@gmail.com - www.artisperitia.orgairport. For those who come by train, we can organize to come and get you at the train
station in Tirgu Jiu.
Accommodation
Students will sleep in traditional houses of the village museum of Curtisoara. Camp beds
will be provided on site. Students must bring their own sleeping bag. Food will be prepared
by students in teams taking turn. A good opportunity to socialize with people coming from
other backgrounds.
Cost
The workshop fee is 250 Euros. It covers food and accommodation during the workshop in
Curtisoara and all the necessary supplies and tools for the practical projects. After
confirmation of the participation of the student (1st of July), an advance of 100 Euros will
be paid on the account of Artis Peritia before the end of June. The rest will be paid by the
student on the first workshop day.
Registration
I n t e r e s t e d s t u d e n t s s h o u l d s e n d t h e i r a p p l i c a t i o n a s s o o n a s p o s s i b l e t o
artisperitia@gmail.com. The application must include a CV, a letter of intent and a
freehand drawing of a free subject, in a single PDF document. Closing date is June 30.
The number of places being limited, the selected students will be accepted on a first come-
first served basis. Accepted applicants will be notified on the 1st of July. To confirm the
registration to the workshop, a down payment of 100 Euros should be made before July ,
the 5th to Artis Peritia; Swift: RZBR ROBU, IBAN: RO62 RZBR 0000 0600 1214 2125. The
balance will be payed upon arrival in Curtisoara.
Equipment
-sleeping bag
-working equipment: reinforced construction-site shoes, rugged pants, gloves...
-personal drawing tools
-weather might get sunny and hot so solar protection is advised.
-1Ton of good mood!
Practical remarks
Official languages spoken during the workshop will be english, french and Romanian.
We do not provide insurance for students for this workshop.
Pierre Bortnowski - artisperitia@gmail.com - www.artisperitia.org
duminică, 12 iunie 2011
O lună stagiu de practică în Germania!
Îndrazneşte! şi cea mai bună prezentare realizată în Nemetschek Allplan va câştiga un stagiu de practică de o luna în Germania!
Aşadar, dacă proiectul tău a fost notat de profesor cu o nota între 8 şi 10, iar planşa de prezentare este realizata în Nemetschek Allplan (A1, format .pdf), Îndrazneşte! şi nu numai că ai şansa ca proiectul tău să fie publicat în Arhitext, dar participi automat la secţiunea specială Nemetschek Allplan. Poţi câştiga o lună de practică în unul dintre birourile de arhitectură din Germania!
Consultă regulamentul http://www.arhitext.com/2011/05/indrazneste-ai-acum-un-motiv-in-plus/ sau blogul concursului http://arhitext-indrazneste.blogspot.com/ şi înscrie-te în concurs!
Dacă proiectul tău va fi ales printre primele cele mai bune proiecte nominalizate şi publicate în Arhitext eşti invitatul nostru la Festivalul Internaţional Arhitext Fluenţe să fii prezent la deschiderea Expoziţiei Îndrazneşte! în cadru căruia se va afla şi proiectul tau!
marți, 7 iunie 2011
Indrazneste!, ai acum un motiv in plus
Sansele sa fii unul dintre castigatorii Indrazneste! au crescut. La finalul concursului, pe langa premiile oferite celor mai bune 5 proiecte selectate si publicate in revista Arhitext, va fi acordat un Premiu Special oferit de Nemetschek Romania.
Premiul va fi oferit pentru Cea mai buna prezentare Allplan, adica va fi premiata cea mai buna plansa de prezentare a proiectului inscris in concursul Indrazneste! realizata in programul
Allplan Nematschek.
E important de stiut ca in competitia pentru castigarea acestui premiu vor intra automat toate proiectele inscrise in concursul Indrazneste! si realizate in programul Allplan Nemetschek.
Premierea va avea loc intre 7-9 octombrie la Timisoara, in cadrul Festivalului International Fluente! In cadrul acestui Festival va fi organizata si expozitia Indrazneste! care va cuprinde proiectele castigatoare din prima si a doua editie a concursului (2010 si 2011).
Descarca noul regulament (http://www.arhitext.com/2011/05/indrazneste-ai-acum-un-motiv-in-plus/) pentru mai multe detalii si trimite-ne cele mai bune proiecte realizate de tine respectand
deadline-urile stabilite!
Castigatorii Indrazneste! vor fi premiati cu publicatii si abonamente Arhitext, cuttere si produse iCut percum si cu licente educationale Nemetschek!
Art Out – revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare
Art Out - Libertate, interpretare, actual.
Revista Art Out lansează numărul 5!
Luna mai este, poate, marcată la nivel internaţional de deschiderea Monumenta 2011, care a avut loc la Grand Palais din Paris, în data de 11 mai.
Artistul Arish Kapoor a fost ales să reprezinte Monumenta anul acesta, propunând o instalaţie prin care doreşte să provoace un şoc estetic şi fizic, o experienţă care vizează verticalitatea şi lumina spaţiului - gazdă, într-o expoziţie care se va finaliza în octombrie 2011.
Tot în această lună a avut loc un eveniment inedit în lumea artelor, de data aceasta găzduit de National Gallery din Londra. General Energy a coordonat amenajarea peisagistică din faţa muzeului, aducând la viaţă tabloul Un câmp de grâu cu chiparoşi de Vincent Van Gogh prin intermediul a peste 8.000 de plante din 26 de varietăţi.
Această amenajare va fi găzduită pe durata verii şi a toamnei, urmând să rămână până în octombrie 2011.
Tabloul a fost ales pentru benzile de culoare puternice şi bine delimitate, care pot fi reproduse efectiv utilizând plante.
Acestea devin reinterpretări ale spaţiului, ale plinului şi golului şi ale relaţiilor care se stabilesc între cele două concepte.
În acest context, propunem tema acestui număr: GOL. DEZGOLIT. DEZVELIT. VID.
Gol. Goliciune. Golit. Dezgolit. Fără gol(uri). Rămas gol. Dezvelit. Rămas fără înveliş/ ambalaj/ acoperire/ acoperiş/ acoperământ. Secat, uzat, privit, trăit. Vid.
Simţim un gol - în inimă, în stomac. O anume stare se produce la nivelul psihicului.
Observăm golul, goliciunea, nudul - în artă, în lume. De data aceasta, psihicul înregistrează stări contradictorii, multe, nenumărate. Poate una din cele mai mari probleme este că trebuie să alegem una din aceste stări.
Dezgolirea este urmare a faptului de a fi fost golit de conţinut/ sens/ materie. Obiectul e dezvelit. E ca şi cum cortina cade. Am spune că astfel totul devine mai sincer.
Dar oare nu-şi pierde din sens, din personalitate, din mister, tocmai prin dezgolire?
Se ajunge la vid. Este tot un fel de anulare şi aceasta. Absenţa a “ceva” sau a totului devine vidul. Aşadar urmează negarea şi alte legi specifice.
Îmbrăcarea, învelirea, împlinirea, reversul reprezintă soluţia? Mai poate fi vorba de aşa ceva? Mai este posibil? Se mai poate ajunge din nou la starea de bine, de echilibru?
Prin articolele şi proiectele prezentate în acest număr ne propunem să răspundem acestor întrebări, fie că vorbim de gol şi vid în lucrări din artele plastice, fie că identificăm golul în arhitectură, literatură, teatru sau în noile media.
Laura Lucia Mihalca
Director, redactor şef Art Out
Din cuprins:
De-a lungul anilor : Universitatea cu cele mai multe adrese – Oana Marinache Cândva: Salvador Dali – Mihai Moldoveanu Graficherie: Afişul de azi - Corina Vasile
Inter view: De vorbă cu Elena şi Marcel Scutaru – Laura Lucia Mihalca
Opinii: Când te dedici artei, nu-ţi mai trebuie hrană – Ioana Niţică
Feminitate aristocratică – Cristina Niculae
GOL. DEZGOLIT. DEZVELIT. VID.
Zidul – Alexandra Putineanu; Vidul în artă, arta în vid – Andreea Giorgiana Nicolae;
Corpul în arta video – Corina Angela Raiciu; Gol, dezgolit, dezvelit, vid – Dana – Cristiana Agent; Despre arhitectură şi goluri – Loredana Brumă; New Art in the shell of the past – Maria Alexe; Artistul - şi...: ”infernul sunt (mereu...) ceilalţi”!– Adrian Botez; Între paradis şi păcat - nudul – (schiţa unui poem) – Pavel Şuşară; Calea cea mai scurtă de la gol la vid – Felix Nicolau; Un nud îmbrăcat – Andrei Constantin Brams; Un gol care trebuie umplut: spaţiul virtual şi studiul peisajului cultural - Alexandru Calcatinge;
Proiect expoziţional: Decor şi interpretare – Dorina Horătău
Proiecte studenţeşti: Delia Vasile, Bianca Basan, Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj
Parteneri Art Out: Muzeul Naţional Cotroceni, Sala de lectură - ceainăria teatrului Act, ASTA Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj, Asociaţia studenţilor la Istorie - Universitatea Bucureşti, Fundaţia Calea Victoriei, Studentul Anului, Design yourself, Evenimente studenteşti.
Parteneri media Art Out: Modernism, Teen Press, P(i)lot architecture platform, Agenţia de carte.ro, Radio România Cultural, Port.ro, Vernisaje.com, Presainblugi, Ceaşca de cultură, Am doar 18 ani.
Sugestii, păreri, propuneri de materiale, proiecte artistice, parteneriate şi colaborari: redactie@artout.ro.
Contact:
twitter: Art Out Magazine
sâmbătă, 4 iunie 2011
Rethinking Mallorca’s Seafront
“Rethinking Mallorca’s Seafront”. This contest has been organized with the collaboration of the Architecture School of Barcelona (ETSAB) and the Architecture Schools Association IFOU.
Here is a brief description of the competition theme and project:
Proposal
Tourism is without a doubt one of the largest economical activities in the world.
This development has in many ways damaged seafronts to an almost irreparable point. There are many cities that can serve as an example for this; such as Benidorm in the coast of Spain, Playa del Carmen in Mexico or Cartagena in Colombia. Ironically many of these destinations lose their charm when they become too crowded even for the same tourists who flock to them.
Tourism is without a doubt one of the largest economical activities in the world.
This development has in many ways damaged seafronts to an almost irreparable point. There are many cities that can serve as an example for this; such as Benidorm in the coast of Spain, Playa del Carmen in Mexico or Cartagena in Colombia. Ironically many of these destinations lose their charm when they become too crowded even for the same tourists who flock to them.
Architecture is definitely one of the main responsible for all this process, but at the same time has the opportunity to remake and correct its errors.
We propose a redesign of the seafront of Cala Millor while taking advantage of the fact that the city council has decided to push back the automobile accessible area away from the seafront, making more space for pedestrian walkways and public spaces.
This investigation is at the same time based on the pilot plan for the zone that is being promoted by the “Consell Insular de Mallorca” to accomplish the “European treaty for landscape preservation”.
The call is public and is open to all of the undergraduate architectural students as well as related careers: Engineering, Urbanism, Design, etc. that can prove by the means of an official document (registration receipt, student id., etc.) their condition as a student at the moment the inscription process is opened, as well as postgraduate students who have a degree that is no more than 3 years old (this way we consider it to be a continuing student). Participation can be individual or in groups, with a maximum of 6 contestants per group. Groups of different nationalities as well as different
universities are welcomed.
universities are welcomed.
Jury:
The Jury will be formed by:
The Jury will be formed by:
- Jury's President Carlos Ferrater
- Architect and Urban Planner: Biel Horrach
- Architect and Landscape: Maria Goula
- Architect and Urban Planner: Ricard Pie
- Geographer and a PhD in Earth Sciences: Luís Gómez
- Hotel Asociation of Cala Millor: José Marcial
Prizes:
- 4000 Euros in Chash
- Publication of the project in the TC Cuadernos magazine, Future Arquitecturas and WA+wettbewerbeaktuell
- 1 year subscription to the ON Diseño magazine.
- Exhibition at the Architecture University of Barcelona (ETSAB) and Buenos Aires (UBA)
Calendar:
May 15th 2011 | Registration period begins |
November 4th 2011 | Submision deadline |
You can find the complete rules of the contest at the following link:
http://es.archmedium.com/ Concursos/RMS/Descargas/EN_ Bases_RMS.pdf
http://es.archmedium.com/
Graphic Material:
Poster: http://archmedium.com/ mediakit/Concursos/images/RMS_ Poster.jpg
Flyer Front: http://archmedium.com/ mediakit/Concursos/images/RMS_ Flyer_Front.jpg
Flyer Back: http://archmedium.com/ mediakit/Concursos/images/RMS_ Flyer_Back.jpg
Poster: http://archmedium.com/
Flyer Front: http://archmedium.com/
Flyer Back: http://archmedium.com/
More Info at: http://www.archmedium.com/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)